Πέμπτη 13 Φεβρουαρίου 2014

ΦΑΡΟΣ ΠΑΝΑΓΙΑΣ ΠΑΞΩΝ ή ΜΑΝΤΟΝΝΑΣ


Οι Παξοί βρίσκονται 7 μίλια νότια της Κέρκυρας. Πρωτεύουσα του νησιού ο Γαϊος, που είναι και το μεγαλύτερο λιμάνι του νησιού. Πήρε το όνομά του από τον Απόστολο Γαϊο. Φτάνοντας στο λιμάνι συναντάς το νησάκι της Παναγιάς όπου πάνω σ'αυτό βρίσκεται ο φάρος και το μοναστήρι. O φάρος της Παναγίας Παξών η Μαντόνα κατασκευάστηκε το 1825 από τους Άγγλους πάνω σε τετράγωνο πέτρινο πύργο με ύψος 8 μέτρα και εστιακό ύψος 26 μέτρα.
Λειτούργησε για πρώτη φορά το 1825 με ελαιόλαδο. Ο μηχανισμός του αντικαταστάθηκε το 1890 με εκείνον του φάρου της Λάκας ο οποίος λειτουργούσε με πετρέλαιο, εκπέμποντας σταθερό λευκό φως με ένα τομέα πράσινο και φωτοβολία 6 και 9 ναυτικά μίλια αντίστοιχα. Εντάχθηκε στο Ελληνικό φαρικό δίκτυο το 1863 με την προσάρτηση των Επτανήσων. Η λειτουργία του φάρου της Παναγίας διακόπηκε κατά την διάρκεια του Β' Παγκοσμίου Πολέμου, ενώ το 1946 λειτούργησε και πάλι με πετρέλαιο ως επιτηρούμενος φάρος. Το 1982 η λειτουργία του φάρου αυτοματοποιήθηκε και μετατράπηκε σε ηλιακό με χαρακτηριστικό μιά αναλαμπή ανά 5'' και φωτοβολία 10 ναυτικά μίλια. Ο φάρος με την κατοικία των φαροφυλάκων βρίσκονται μέσα στην περίβολο της μονής και μπορεί κανείς να τον επισκεφθεί με σκάφος από τον Γάιο.

2 σχόλια:

  1. Καλησπέρα
    Ονομάζομαι Τζάνης Λεωνίδας και είμαι αξιωματικός του Πολεμικού Ναυτικού. Θαυμάζω την δουλεία που κάνετε για την ανάδειξη των Φάρων της Ελλάδας Εδώ και μερικά χρόνια ασχολούμαι ερασιτεχνικά με την φωτογραφία και ένα από τα κύρια θέματά μου είναι οι Φάροι Θα ήθελα εάν είναι δυνατό να μου δώσετε ένα Email επικοινωνίας για να σας στείλω φωτογραφίες από φάρους που έχω επισκεφτεί. Διατηρώ επίσης blog σχετικά με την φωτογραφία και τις περιηγήσεις μου το Ατραπός (atraposroute.blogspot.gr) με ένα σχετικό θέμα στο Link που ακολουθεί (http://atraposroute.blogspot.gr/2014/07/blog-post_30.html) Τέλος δείγμα των φωτογραφιών μου μπορείτε να δείτε στη σελίδα που διατηρώ στο Facebook (https://www.facebook.com/leonidas.tzanis)

    Με Εκτίμηση
    Τζάνης Λεωνίδας

    ΑπάντησηΔιαγραφή